De Maatschap

De maatschap is een ondernemingsvorm die vaak wordt gebruikt door zelfstandig beroepsbeoefenaars. Denk daarbij aan artsen, advocaten, fysiotherapeuten, accountants, et cetera. 

De maatschap is een ondernemingsvorm die ontstaat door het sluiten van een overeenkomst. Dit is een duidelijk verschil met bijvoorbeeld een bv, die ontstaat door oprichting. De maatschap is dan ook géén rechtspersoon.

Het aandeel van elke maat in de winsten en verliezen van de maatschap wordt in de maatschapsovereenkomst geregeld. Is dat niet gedaan, dan is het aandeel van elke maat evenredig aan de waarde van wat hij heeft ingebracht. Het is niet mogelijk om een maat uit te sluiten van winsten, maar het is wél mogelijk om hem uit te sluiten van verliezen.

Wij kunnen u prima ondersteunen bij de keuze welke specifieke vorm (stil,openbaar, man/vrouw of variant-maatschap) voor jou op financieel en fiscaal gebied het beste is.

Wij kunnen u ook glashelder uitleggen hoe een maatschap op financieel gebied moet worden ingericht. Tevens kunnen we u adviezen geven hoe je zo weinig mogelijk inkomstenbelasting hoeft te betalen, hoe de omzetbelasting moet worden geregeld, wanneer je personeel in dienst hebt, salarisverwerking en aangifte loonheffing. Ook voor overige vragen inzake De Maatschap kun je bij ons terecht en helpen je graag.