De Coöperatie Uitgesloten Aansprakelijkheid

De Coöperatie is een rechtsvorm die veel minder vaak voorkomt dan bijvoorbeeld de eenmanszaak of de B.V. Toch zijn een aantal bekende bedrijven opgericht als Coöperatie, denk daarbij aan verzekeraar Univé, zuivelproducent FrieslandCampina en aan de Rabobank. De Coöperatie neemt dus een belangrijke plaats in het ondernemingsrecht.

De Coöperatie is een bij notariële akte als coöperatie opgerichte Vereniging. De coöperatie wordt dus opgericht bij de notaris. Een Coöperatie wordt opgericht om met samenwerking (coöperatief) van de leden in bepaalde stoffelijke behoeften te voorzien door het sluiten van overeenkomsten met die leden.

Accountancy
Het inschakelen van een accountant is bij een coöperatie nodig op het moment dat je een omzet hebt boven de €10 miljoen, als je bezittingen hebt boven de €5 miljoen of meer dan 50 medewerkers in dienst hebt. Als je aan twee van deze criteria voldoet, moet je een accountant inschakelen, omdat je dan een controle plicht hebt. In het Kubus netwerk werken meerdere accountant die je hierbij kunnen helpen.